Utylizacji poddano 120 kilogramów mięsa
Policjanci z referatu do walki z przestępczością gospodarczą komendy w Otwocku przeprowadzili działania we współpracy z Powiatową Inspekcją Sanitarną. W ich wyniku zamknięto sklep oraz poddano utylizacji 120 kilogramów mięsa. Głównym powodem okazały się zagrażające ludzkiemu zdrowiu warunki sanitarne zarówno samej placówki handlowej, jak i miejsca, gdzie właściciele przegotowywali mięso do sprzedaży.
Do jednego z punktów sprzedaży mięsa na terenie Otwocka weszli policjanci z zespołu do walki z przestępczością gospodarczą. Funkcjonariuszom towarzyszyli przedstawiciele Powiatowej Inspekcji Sanitarnej.
Z uzyskanej przez mundurowych informacji wynikało, że sklep, w którym sprzedawano żywność, jest prowadzony bez wymaganych zezwoleń.
Informacje policjantów potwierdziły się. W sklepie sprzedawano mięso w urągającym wszelkim normom warunkach. Wszechobecny brud, brak bieżącej wody i badań lekarskich przez prowadzących działalność osób, to tylko niektóre z uwag, jakie stwierdzili na miejscu inspektorzy.
Policjanci sprawdzili także dom należący do właścicieli sklepu. To tu jedno z pomieszczeń było przeznaczone do rozbioru miejsca. Panujące warunki sanitarne spowodowały wydanie natychmiastowej decyzji o wstrzymaniu działalności gospodarczej. 120 kilogramów zabezpieczonego mięsa poddano utylizacji.
Właścicielom sklepu grozi teraz grzywna oraz kara pozbawienia wolności do roku.
ea/js